Gepost op

Waar de zon altijd schijnt

Chocola is net zoals zwarte kleren: op zichzelf al perfect, maar combineert ook super met veel andere smaken of kleuren. De ene dag is een volledig zwarte outfit precies wat ik nodig heb, terwijl ik de volgende dag pas tevreden ben als ik daar een kleurtje aan toevoeg. De ene dag kan ik enorm genieten van een stukje pure chocoladetaart, terwijl ik een andere keer toch echt liever de chocola met een van mijn favorieten smaken combineer. Het liefst is dit met mint of sinaasappel. Maar ook frambozen, karamel en drop staan hoog op de top tien lijst van favoriete choco-combi’s.

Mijn eerste herinnering aan de combinatie chocola en sinaasappel is uit mijn jeugd toen mijn moeder een keertje van een zakenreis uit Israël terugkwam met een zakje sinaasappelschilletjes gedoopt in glanzend, pure chocola. Het was winter in Noorwegen, buiten was het koud, wit en geurloos. De sinaasappelchocolaatjes waren een ‘all-in’ belevenis van geur en kleur en plaatste me bij iedere hap in een exotisch, warm land waar de bomen vol sinaasappels hingen en de zon altijd scheen.

In mijn zoeken naar een vergelijkbare product in de schappen van de Noorse supermarkten in de jaren 70, kwam ik het Pim’s koekje tegen. ‘Jaffa’ heten ze toen, om die link inderdaad te leggen met de sinaasappels uit het heilige land. En hoewel het geen culinair hoogtepunt genoemd kon worden, werkte het bij mij prima als vervanging en in afwachting van de volgende lading echte waar uit Israël.

Jaren later, toen ik zelf in Israël woonde, heb ik iedere voorjaar enorm genoten van de intense geur van de sinaasappelbloesem. In de kustgebieden rondom Tel Aviv waar de sinaasappelgaarden een groot gebied beslaan, is de geur overal en ik kon er nooit genoeg van krijgen. Toen ik voor het laatst in Israël was, kwam de bloesemgeur me als eerste tegemoet bij het verlaten van het vliegveld. Het overviel me enorm en ik moest er bijna om huilen. Ik had die geur zo lang niet meer geroken en het deed zo veel herinneringen in me opkomen.

Ik weet het; ik ben erg gevoelig. Geuren, smaken en geluiden maken bij mij veel indruk en hebben een grote invloed op hoe ik me voel. Dat is ook de reden dat ik altijd op zoek ben naar die perfecte taart; de taart die herinneringen naar boven brengt, die mij met één hap naar een ander plek doet verplaatsen. Het liefst naar een plek waar de zon altijd schijnt.

Een chocoladetaart met een frisse sinaasappelcrème; wat mij betreft kan het niet beter.

Druk hier om deze taart te bestellen.

chocolade sinaasappeltaart 1W

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *