Gepost op

Suiker

Mijn moeder haalt bij het bakken altijd een deel van de hoeveelheid suiker af. ‘Er zit altijd te veel suiker in’, zegt ze. ‘Nergens voor nodig’. Of het te maken heeft met het feit dat ze al 45 jaar lang getrouwd is met een tandarts, weet ik niet. Maar het zou zo maar kunnen. En tja, ze heeft wel een punt. Suiker is niet goed voor je, dat weten we wel. Maar helemaal zonder is ook nergens goed voor; het gaat om de balans, net zoals met de meeste andere dingen in het leven.

Op vakantie in het buitenland heb ik vaak watertandend voor het raam gestaan van de lokale banketbakker. Met de prachtigste kunststukken van taarten, is kiezen een van de lastigste taken van de vakantie. Kies ik voor de mooist uitziende taart, terwijl juist van die vaak de smaak te wensen overlaat? Of ga ik voor een simpel uitziende taart met lokaal fruit; zo eentje die de ‘locals’ voor het ontbijt wegwerken? Na intense overwegingen beste online casino en paranoïde discussies met mezelf, wordt de knoop eindelijk doorgehakt. Kop koffie erbij en het feest kan beginnen.

Teleurgesteld is het woord niet; ik heb er bijna om kunnen huilen! Die mooie taarten; zo zoet dat je geblinddoekt niet meer zou weten of je de chocola of de perziktaart voor je op het bord hebt liggen.

De laatste tijd heb ik mezelf steeds vaker betrapt op het vals spelen met de suiker. Bijna helemaal onbewust, doe ik zo’n 10 of 15 gram minder suiker in een taart dan wat eigenlijk hoort. Omdat de taarten even lekker worden, zie ik geen reden om ermee te stoppen. Voor iedereen beter, denk ik dan. En mijn gedachten gaan naar mijn moeder. Een wijze vrouw.

  Vind jij het ook fijn met taarten die niet te zoet zijn? Probeer dan de lekkere bananencake, de heerlijke appeltaart of de Noorse verjaardagstaart die lekker licht en fris is!

 

5 gedachten over “Suiker

 1. Hei hei Vibeke,
  Ik bak al jaren met minder suiker dan het recept voorschrijft. Meestal trek ik er 10 procent vanaf. Vooral met gebak waarin al zoet fruit verwerkt wordt is dat geen probleem. Vaak voeg ik dan een extra snuifje kaneel of cacao poeder toe in plaats van suiker, dat is net zo lekker.

 2. zo leuk allemaal, kol hakavod!!

 3. hi Judith, wat lief van je! Te weinig suiker is inderdaad ook niet lekker; het gaat om de balans!

 4. Hai Vibeke,
  Wat schrijf jij toch ontzettend leuke stukjes. Ze zijn net zo goed als je taarten.
  Ik bak voor Bernard altijd appeltaart met veel minder suiker. Ik vind deze taart zelf niet te eten, maar iedereen vindt hem heerlijk.
  Maar goed ik houd niet zo van appeltaart.

  Judith

 5. Hai Vibeke,
  Zelf sjoemel ik al jaren met minder suiker en een combi van rietsuiker, met basterd of kristalsuiker:)
  Smaak blijft prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *