Gepost op

Schoolkeuken

In Noorwegen, waar ik opgegroeid ben, hadden we ‘schoolkeuken’; kookles op school.

Wat ik tot dan in mijn moeders keuken had gezien, geroken en geproefd, werd ineens mijn eigen ding. Een wereld ging voor me open. In ieder les van de liefste juf Anne, altijd met haar lange, blonde haar in een dikke vlecht op haar rug, was de volgorde dezelfde: recept van de dag doornemen, taken verdelen in de groepjes van vier, koken, een mooie tafel dekken, eten, afwassen en opruimen. Aan alle onderdelen werd even veel aandacht besteedt; lekker eten smaakt immers nog lekkerder aan een mooi gedekte tafel, en als je de wasbak met heet water hebt gevuld om af te wassen, begin je altijd met de glazen. Bijzondere detailles die mij altijd zijn bijgebleven en waar ik steeds met een glimlach aan terug moet denken als ik in mijn eigen keuken bezig ben.

De leukste lessen vond ik altijd de baklessen. Het lekkerste gebak, koekjes, brood en taart maakten we in een paar uur klaar in onze kleine keukenhokjes. Thuis ging ik ieder week trots aan de slag; dit kon ik helemaal zelf. De reacties waren overweldigend! Iedereen vond het heerlijk! Mijn zelfvertrouwen kreeg een boost; niet ongewenst als je 11 bent en op zoek bent naar je zelf. Ik kon bakken!

Het eerste recept dat ik van Anne heb geleerd, was een ‘rullekake’, oftewel een swissroll. Licht, luchtig en erg lekker! Ik maak hem nog regelmatig, en wel uit het oude receptenboekje van dat 11 jarige meisje.

Zin in deze rol? Bestel hier!

  P1110464

 

 

 

2 gedachten over “Schoolkeuken

  1. takk, Daniella!

  2. : ) schoolkeuken hehehe herinner ik ook… En dan ook bijzonders het afwaasen en de bepaalde volgorde. Long live the good memories and rulle kaken.

    You go girl, mogen de swissrollen uit jullie keuken vliegen.

    Stor klem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *