Gepost op

Leer, chocola en een glazen schaal

Mijn opa en oma hadden een leerwarenfabriek. Allerlei soorten dierenhuid werd door hun vakkundige handen omgetoverd in de mooiste handgemaakte leerproducten, zoals tassen en portemonnees. Zij waren echte vaklieden en daar stonden ze in Oslo ook om bekend.

De laatste jaren, toen ze nog actief waren in de fabriek, deden ze vooral reparaties van koffers en tassen. Een van hun trouwe klanten door de jaren heen was de directeur van Nidar, een van de grootste chocoladeproducenten van Noorwegen. Iedere keer als meneer de directeur met een kapot gescheurde koffer bij mijn opa kwam, gek genoeg was dat best vaak, nam hij chocola mee. En niet zomaar chocola. We hebben het hier over een boodschappentas vol tweede keus chocola, oftewel chocola die niet goedgekeurd was door de kwaliteitscontrole, meestal omdat de vorm niet perfect was. De smaak, daarentegen, daar was niets mis mee. Ik ruik het nog steeds; de geur van verse chocola, rechtstreeks van de lopende band in de chocoladefabriek en zonder verpakking in grote zakken verzameld voor de werknemers om mee naar huis te nemen. Of om weg te geven dus. Aan mijn broer en mij de zware taak om de chocoladebrokjes te proeven en te raden welk soort het was aan de hand van de vulling en de vorm. Kinderarbeid zou je kunnen zeggen.

Thuis bij mijn opa en oma gingen de chocoladestukjes in een schaal van turquoise glas. De schaal had een deksel en was half doorzichtig. Avonden lang probeerde ik door het gekleurde glas de soorten chocola te herkennen. Het moment, waarop de schaal op tafel werd gezet en het deksel eraf ging, was magisch. Iedere keer weer.

De turquoise schaal staat nu bij mij thuis. Gevuld met chocola natuurlijk..!

Deze taart zit ook propvol met puur chocola en is bijna als een bonbon. In het Noors heet het ook een ‘konfektkake’,  oftewel bonbontaart.

Druk hier om deze verrukkelijke taart te bestellen. Je krijgt er geen spijt van!

bonbontaart 2 W  bonbontaart 1 W

7 gedachten over “Leer, chocola en een glazen schaal

  1. Hei Margrete, takk for hyggelig melding! vibeke

  2. Hei! Så stilig å lesa om deg og kakene i Vrouw Telegraaf i dag. Klart me norske damer elskar å baka kaker. Særlig i eit land der det ikkje er vanlig å baka sjølv! Lykke til videre! Helsing Margrete.

  3. mooi verhaal en de taart ziet er uit om van te smullen:)

  4. Wat lief, Henny, dank je wel!

  5. Van harte aanbevolen! Ik heb deze taart geproefd, op de foto ziet hij er al uit om te watertanden en in het echt is hij nog veel lekkerder!

  6. Takk, Daniella!

  7. Du skriver så godt….så gøy å lese dine innlegg. Stor klem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *