Gepost op

Geluksfontein

Het oude vliegveld van Oslo, Fornebu, lag letterlijk op drie minuten loopafstand van het huis, waar ik opgegroeid ben. Het was weliswaar een internationaal vliegveld, maar het voelde meer als een soort buurtvliegveld. Wij, de bewoners van de vliegveldbuurt, kwamen er regelmatig en niet alleen maar voor het vliegen. We gingen daar wel eens eten… Lees verder

Gepost op

Taartentafel

Laatst was ik in Noorwegen op vakantie en sliep een paar nachten in een nieuw hotel aan de Oslofjord. Het interieur van het hotel was bijzonder mooi; allemaal natuurkleuren, steen en hout, bijzondere meubels in allerlei stijlen, die bij elkaar een opvallend gaaf geheel creëerde. Vanaf de eetzaal hadden we een panoramisch uitzicht over de… Lees verder

Gepost op

Pesach haas

Wij hadden vroeger een hutje in een berggebied in Noorwegen, Myking, waar we vaak in de wintervakanties heen gingen om te langlaufen. Ieder jaar met Pasen werd de auto volgepropt met ski’s, veel eten en onze hond, Cindy. Soms viel Pasen gelijk met Pesach, oftewel ‘Joods Pasen’, zoals we dat even snel in onze niet-joodse… Lees verder

Gepost op

Receptenboek

Niets maakt me zo gelukkig als een goed receptenboek. En de eerste indruk is beslissend; er is een directe klik, of het gaat het niet worden. Omdat ik een liefhebber ben van taart en andere zoetigheden, moet een receptenboek dat bij mij een goede eerste indruk wil maken, vooral zoete recepten inhouden. Van receptenboeken met… Lees verder

Gepost op

Kou

Heb je ooit stilgestaan bij de stilte die met de sneeuw meekomt? Ineens is er rust. Vroeger, toen ik nog in Noorwegen woonde, lag ik ‘s ochtends vaak in mijn bed te luisteren naar de geluiden van buiten. Foutloos kon ik horen wanneer het in de nacht gesneeuwd had. De stilte was onmiskenbaar. De natuur had even… Lees verder

Gepost op

Jarig!

Als ik jarig ben zijn er twee dingen van belang; de kadootjes en de taart. Over kadootjes ga ik het niet hebben, over taart wel. Als je de twee combineert overigens, is het helemaal ideaal; een heerlijke taart geven aan iemand die jarig is, want van lekkere taart wordt iedereen blij. En er is niets… Lees verder

Gepost op

De 7 soorten

In december is het in Noorwegen kerst. Dat is natuurlijk op meerdere plekken zo, maar in Noorwegen is het anders. Of je wel of niet deelneemt aan de festiviteiten; de ouderwetse kerstsfeer is overal aanwezig. Van de dikke laag spierwitte sneeuw die de grond bedekt en de bomen doet buigen, tot de opgewonde kinderen die… Lees verder

Gepost op

Suiker

Mijn moeder haalt bij het bakken altijd een deel van de hoeveelheid suiker af. ‘Er zit altijd te veel suiker in’, zegt ze. ‘Nergens voor nodig’. Of het te maken heeft met het feit dat ze al 45 jaar lang getrouwd is met een tandarts, weet ik niet. Maar het zou zo maar kunnen. En… Lees verder

Gepost op

Schoolkeuken

In Noorwegen, waar ik opgegroeid ben, hadden we ‘schoolkeuken’; kookles op school. Wat ik tot dan in mijn moeders keuken had gezien, geroken en geproefd, werd ineens mijn eigen ding. Een wereld ging voor me open. In ieder les van de liefste juf Anne, altijd met haar lange, blonde haar in een dikke vlecht op… Lees verder

Gepost op

Herfst

Ik houd van de herfst! Het liefst de Noorse herfst die zo sprankelend fris is, met schitterend blauwe lucht, bomen in stralende kleuren en de eerste dauw op het gras in de ochtend. Herfstdagen om lange boswandelingen te maken. En om ’s avonds verse, lauwe pruimentaart te eten. Van eigen pruimen uiteraard. Of van die… Lees verder